22 січня – День Соборності України

    День Соборності – свято українського народу на честь проголошення на Софіївській площі у Києві Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки у 1919 році.
26 січня вчитель історії Паламарчук Г.В. провела виховний захід для учнів 10-11 класів «Україно, мій духмяний світ, через терни йшла до волі стільки літ».
     « Все,  що відбувається сьогодні в нашій державі, до болю нагадує історичні події 1918 року, коли Радянська Росія розв’язала війну проти Української Центральної Ради.  Акт Злуки 1919 року – це історичний факт, який показав безсилля будь-яких спроб роз’єднати український народ, протиставити українців один одному. Він спирався на споконвічну мрію нашої нації про незалежну, соборну,  єдину державу. Це був вияв волі українців до етнічної і територіальної єдності. Це те, чого ми всі сьогодні прагнемо понад усе», - говорить організатор  заходу Галина Василівна.

     До участі у заході  були представники ГО «Історія Вінниці» історик Олександр Федоришен  та реконструктор В. Желіховський.  Вони закликали молодь вивчати і пам’ятати історію, шанувати українських героїв, бути вірними своїй Батьківщині. А учень 1о-б  класу Владислав Булавін та учениця 10-в класу передерій Марія  ознайомили слухачів з перебігом  подій 1918 – 1919 років, які увійшли в історію такими подіями  як проголошення IV Універсалом  Центральної Ради незалежності  УНР, бій під Крутами, створення ЗУНР та  урочиста церемонія підписання Акту Злуки у Києві.    
     Сидячи в залі, важко було не відчувати гордість за те, що ти – українець. Мабуть, кожен присутній іще раз переконався, що наш народ завжди був, є і буде єдиним, великим, нескореним. Важко назвати іншу націю, яку б так часто знищували і так нещадно шматували, розділяючи на два береги Дніпра,  і яка б знову поставала  до життя, як фенікс з попелу, народжувала нових героїв, знаходила сили для боротьби і самоствердження.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

БЕЗ ПРАВА НА ЗАБУТТЯ

Презентація історичного відділення «Пошук» ГНТ