УПА в боротьбі за українську державність

      УПА була створена 14 жовтня 1942 року за рішенням політичного проводу ОУН для захисту мирного населення України від знущань німецької окупаційної влади. Головнокомандуючим УПА  з 1943 по 1950 р. був Роман Шухевич, псевдонім Тарас Чупринка. Маючи визначні здібності, він створив дієздатну, багаточисельну військову силу, котра потужно протистояла німецьким і радянським каральним військам.
       УПА - це широкомасштабний партизанський рух опору, який був дуже добре організованим, мобільним, скоординованим і являв собою дійсно партизанську армію відмінну від усіх інших, що діяли в Другу світову війну. УПА ніколи не отримувала міжнародної допомоги: зброю, боєприпаси, уніформу діставали в бою з нацистами і більшовиками. УПА володіла сіткою підпільних військових навчальних закладів, в кожному з них перебував священник, котрий виконував функції капелана.
     Все керівництво УПА було високорелігійним і велику увагу приділяло захисту церкви на західноукраїнських землях від безбожного комуністичного режиму. УПА вела христову війну в ім'я віри, правди, справедливості з більшовизмом, котрий потопив в крові тисячі священнослужителів і мільйони вірних християн. Самовіддана боротьба воїнів УПА надовго залишилася в пам'яті народу і сприяла остаточному розвалу соціалізму, краху комуністичних і соціалістичних ідей в світі.
      Мирне населення високо цінувало боротьбу УПА і всіляко підтримувало її військові підрозділи. Завдяки підтримці мирного населення та хорошій організаційній діяльності вищого командного складу, успішні бойові дії велися до початку 50-х років і були направлені виключно проти каральної системи СССР.
  З 1950 по 1954р. очолював УПА Василь Кук. Після його арешту, за рішенням головного проводу ОУН активні бойові дії згортаються, а організаційна мережа переводиться в глибоке підпілля і основний напрям роботи зосереджується на пропагандистсько-інформаційній діяльності.
     Ці люди плекали ідею української державності протягом усього життя та передали її наступним поколінням, внаслідок чого у 1991 році і постає незалежна Українська Держава. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

БЕЗ ПРАВА НА ЗАБУТТЯ

Презентація історичного відділення «Пошук» ГНТ